Selecteer een pagina

Naast het roeren en husselen in mijn eigen bonte verzameling gedachten, ervaringen en emoties, neem ik ook regelmatig een duik in de woordenstroom van andermans leven. Gesprekken met anderen brengen mij altijd iets. Ze werpen een ander, soms verfrissend, licht op mijn eigen leven. Daarom vang ik graag andermans woorden en geef daar vervolgens mijn eigen draai aan. Gebruik ik wat voor mij van betekenis is, laat ik los waar ik niets aan heb.

Het afgelopen jaar nam ik een duik in het leven van Jeffry. Na diverse gesprekken kreeg ik een steeds duidelijker beeld van hem. Een paar sleutelwoorden: fervent ‘vastenavendvierder’, houdt van het verenigingsleven, trotse vader. Jeffry is geboren in Indonesië en als baby geadopteerd door Nederlandse ouders. Lange tijd had hij geen belangstelling voor zijn Indonesische achtergrond. Toen zijn adoptievader overleed, begon het meer voor hem te leven. Hij kwam in contact met het tv-programma Spoorloos. Enige weken geleden ging hij met hen op zoek naar zijn wortels. In Semarang, op het eiland Java, ontmoette hij zijn biologische familie. Op 18 april 2016 zijn de belevenissen van Jeffry te zien in een aflevering van Spoorloos.

In onze gesprekken had Jeffry het regelmatig over het verzamelen van puzzelstukjes. Zo beschreef hij het proces. Na afloop van de reis naar Indonesië vertelde hij mij dat alle puzzelstukjes nu in elkaar passen en dat de puzzel nu compleet is voor hem.

Deze zin is zo’n voorbeeld van woorden die voor mij van betekenis zijn. Ik leg de verbinding met mezelf. Vaak denk ik na over mijn eigen puzzelstukjes. En ben ik bezig deze puzzelstukjes in elkaar te laten passen. Zo word ik mij bewust van mijn kern. Het helpt bij het vinden van mijn plek in deze dynamische wereld.

Sommige delen van ‘mijn puzzel’ zijn compleet, maar er zijn ook nog een aantal gaten. Gesprekken met anderen leveren een bijdrage aan het completeren van de puzzel. Hoe completer de puzzel, hoe meer geworteld ik mij voel.