Selecteer een pagina

Het doet ertoe met welke pen ik schrijf. Voor mij geen reclamepennen meer. Plannen voor mijn bedrijf en ideeën voor mijn boek noteer ik met mijn échte rode pen. Zulke gedachten jagen mijn ambitie aan en versterken het plezier. Ze vragen erom te worden opgeschreven met de rode pen. De pen, die soepel in mijn vingers ligt en vloeiend over het papier glijdt.

In mijn boekenkast staan de vakantieschriften. Als tiener schreef ik over mijn belevenissen. Een gedetailleerde beschrijving van de activiteiten op een dag, inclusief tijdstip van aankomst en vertrek, wat we aten en wat ik allemaal leerde. Toegangsbewijzen en folders plakte ik op. Het handschrift varieert door de jaren heen. De precieze registratie van belevenissen is in alle vakantieschriften terug te vinden. Een bezoek aan zeehondencrèche Pieterburen wordt met dezelfde nauwkeurigheid beschreven als de boottocht naar Engeland.

Diezelfde boekenkast biedt ook ruimte aan mijn agenda’s. De inhoud maakt dat het een soort dagboeken zijn geworden. Een jaar lang schreef ik iedere dag een paar woorden op in mijn agenda. Een ketting van woorden weerspiegelde wat ik beleefd had die dag. In een ander jaar schreef ik iedere dag één zin op in mijn agenda. De dag samenvatten in één zin. Al deze zinnen samen vormden mijn verhaal van dat jaar.

Herinneringen op papier; een weldaad voor de geest.